Агенція регіонального розвитку Вінницької області

Експертна, організаційна та комунікаційна платформа з надання комплексної підтримки бізнесу, інвесторів та органів виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Про агенцію Наші послуги

 

Минулий тиждень Агенція регіонального розвитку Вінницької області присвятила ознайомленню з роботою бізнес-інкубаторів та акселераторів у Республіці Польща. 12 представників  АРР з різних регіонів України, протягом 4 днів, вивчали польський досвід в рамках начальної програми „Створення, розвиток та управління інституціями, що підтримують розвиток стартапів - інкубатори та акселератори”. Відповідає за цей напрямок в країні Польська агенція з розвитку підприємництва (РARP).

Оскільки ця тема є актуальною для багатьох регіонів України, польські колеги з РARP поділилися понад 10-річним  досвідом залучення різних джерел фінансування і ключових партнерів для створення бізнес-інкубаторів та акселераторів, розповіли про акселераційні програми PARP,  надали можливість ознайомитися з роботою декількох  бізнес-інкубаторів та акселераторів у Варшаві та Гданську.

Треба відмітити, що у створенні таких установ важливу роль відіграє держава, забезпечуючи 80% установчого фонду, і лише 20% дофінансовуються із приватних джерел. У Польщі інкубатори і акселератори формують цілісну екосистему, направлену на розвиток стартапів і результатом такої роботи є створення  конкурентоздатних приватних компаній  з готовим і життєздатним ринковим продуктом. Інкубатори займаються пошуком стартапів з цікавими ідеями і допомагають опрацювати їх до створення прототипу продукту, готового вийти на ринок. Задача акселераторів – сприяти розвитку уже існуючих компаній (стартапів) з цікавим продуктом, його доопрацювання і просування на ринку завдяки активній співпраці з інвесторами.

Так, під час відвідування інкубатора Starter у Гданську генеральний директор інкубатора Томаш Шимчак, розповів про програми підтримки стартапів від зародження ідеї до створення прототипу виробу. Гданськ - другий за величиною в Польші ІТ кластер. Від заснування у 2015 році, інкубатор  налічує 15 тисяч учасників стартап спільноти. Кожен стартап має свого ментора (наставника),  інкубатор надає фінансову підтримку на розвиток стартапу в межах 200 000 злотих і 50 000 злотих на навчальну складову, а також надає офісні приміщення на пільгових умовах. Важливою перевагою таких інкубаторів є можливість спілкування стартапів між собою і з інвесторами –представниками крупних компаній, зацікавленими у втіленні нових ідей у своїх компаніях.

Неабияку зацікавленість викликав Польський академічний інкубатор (АІР), який за словами головного директора Дерека Жука є найбільш ефективною установою у Східній Європі і на сьогодні  є самоокупним.  АІР працює у чотирьох напрямах: преінкубація або «практична школа підприємництва» для студентської молоді, де з 2004 по 2016 роки створено 3028 нових фірм, а це 1% від всіх фірм заснованих у Польщі за цей період; Bisiness link – 12 000м2 коворкінгу, де 1500 фірм мають офіси для роботи, зустрічей з інвесторами і колегами; SIDLY- фонд розвитку стартапів на ранній стадії (107 стартапів отримали підтримку на суму 15 млн. злотих); Valve – венчурний фонд, який надає інвестиції на розвиток стартапів від 2 до 20 млн. злотих. Такий підхід дозволяє реалізовувати різні програми підтримки як польських так і закордонних стартапів.

Досвід підтримки стартапів у Республіці Польща є актуальним для України, оскільки в кожній організації ми зустрічали українських стартапів. Захід відбувся в рамках Проекту " Підвищення конкурентоспроможності регіонів України та розвиток польсько-української економічної співпраці" за підтримки Міністерства інвестицій та розвитку Республіки Польща.

Основна діяльність

Розроблення стратегії та планів відновлення та розвитку територій

Надання консультативно-методичної допомоги органам виконавчої влади та місцевого самоврядування у розробленні стратегій розвитку та планів заходів з їх реалізації, планів відновлення та розвитку, програм.

Регіональний розвиток

Розроблення та впровадження проєктів регіонального розвитку, налагодження міжрегіональної співпраці.

Залучення інвестицій

Створення умов для залучення інвестора, формування інвестиційних пропозицій. Налагодження міжнародної співпраці.

Розвиток підприємницького середовища

Проведення освітніх заходів, надання консультацій з розроблення та впровадження бізнес-проєктів, залучення ресурсів для створення та/чи розширення бізнесу, нетворкінг.

Фандрайзинг та розроблення грантових проєктів

 Налагодження співпраці з донорськими організаціями, які діють в Україні та закордоном, розроблення проєктів щодо вирішення актуальних питань громад, області, участь у грантових конкурсах та управління проєктами; надання консультацій громадам області щодо написання проектних пропозицій, пошуку партнерів.

Наші засновники

Вінницька обласна Рада

Вінницька обласна державна адміністрація

Вінницька обласна Асоціація органів місцевого самоврядування

Вінницький національний медичний університет імені М. Пирогова

 

Вінницький національний технічний університет

Наша команда

НАТАЛІЯ ГИЖКО

Директорка Агенції

ОЛЕНА ДІХТЯР

Проєктна менеджерка

ІРИНА ВАКОЛЮК

Бухгалтерка Агенції

ОЛЕНА КОЗЛЮК

Радниця

НАТАЛІЯ ГИЖКО

Директорка Агенції

Facebook

ardvin.org@gmail.com

м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 7, кімн. 125

Телефон: 0432 50-85-80

Development site Webhit

All rights reserved 2024

Цитування, копіювання окремих частин текстів, зображень або відео, передрук чи будь-яке інше поширення інформації Інформаційно-аналітичного ресурсу «Агенція регіонального розвитку Вінницької області» можливі за умови посилання на джерело. Для інтернет-видань гіперпосилання на ardvin.org.ua обов’язкове.